Opłatek

Opublikowano: poniedziałek, 02, marzec 2015 Administrator

Opłatek to bardzo cienki biały płatek chlebowy, niekwaszony i niesolony, wypiekany z białej mąki i wody bez dodatku drożdży. Dzielą się nim chrześcijanie, zgromadzeni przy stole wigilijnym, składając sobie życzenia.

Ciasto na opłatek składa się z wody, mąki i niewielkiej ilości oleju. Mąka powinna być trochę odleżana, wtedy opłatki lepiej się pieką. Ciasto do konsystencji śmietany rozrabia specjalna maszyna. Odpowiednie porcje wlewane są do maszyny piekącej. Po kilkunastu sekundach opłatki są już upieczone. Zanim wystygną są bardzo kruche. Opłatek po wyjęciu z formy jest żółty. Im dłużej leży tym robi się bielszy.
Łamanie się opłatkiem jest nawiązaniem do dzielenia się chlebem przez Chrystusa podczas Ostatniej Wieczerzy. Opłatek wigilijny jest symbolem pojednania i przebaczenia, znakiem przyjaźni i miłości. Dzielenie się nim wyraża chęć bycia razem, bo przecież ludzie skłóceni nie zasiadają do wspólnego stołu, zwłaszcza świątecznego. Dzielenie się opłatkiem i składanie życzeń jest także nawiązaniem do modlitwy Ojcze Nasz:....... „chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj"......  Opłatek, jako symbol chleba przypomina nam, że należy być dobrym jak chleb..... Nie tylko w okresie Bożego Narodzenia, ale także w ciągu roku, każdego roku....