Święto Bożego Narodzenia 2013

Opublikowano: poniedziałek, 23, grudzień 2013 Administrator

Boże Narodzenie, to święto upamiętniające narodziny Jezusa Chrystusa.. Boże Narodzenie poprzedzone jest okresem trzytygodniowego oczekiwania (dokładnie czterech niedziel), zwanego adwentem.

Zgodnie z tradycją w Polsce wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z „pierwszą gwiazdką na niebie”. Jest to symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej, zwiastującej narodziny Jezusa, którą na wschodniej stronie nieba ujrzeli Trzej Królowie.  Wieczerzę, rozpoczyna się modlitwą i czytaniem fragmentu Ewangelii Mateusza lub Ewangelii Łukasza w części dotyczącej narodzin Jezusa. Potem uczestnicy wieczerzy wzajemnie przełamują się Opłatkiem, jednocześnie składając sobie życzenia. Na stole przykrytym białym obrusem z wiązką sianka pod spodem, ustawia się o jedno nakrycie więcej niż wynosi liczba zgromadzonych osób. To na wypadek, gdyby strudzony wędrowiec zapukał do drzwi.

Potrawy wigilijne

W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście Każdej potrawy należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Do najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami, ryby przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, kasza z grzybami, fasola ze śliwami, paszteciki z grzybami lub kapustą, kotleciki z ryżu z sosem grzybowym kluski z makiem, cukrem i miodem, makiełki, chałka, kompot z suszonych owoców, gołąbki, kutia i inne potrawy w zależności od regionu kraju. Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych. Post wigilijny jest zwyczajem dość powszechnie przestrzeganym, mimo że obecnie nie jest nakazany. Biskupi zachęcają do zachowania tego zwyczaju "ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce"

W czas Wigilii należy okazywać sobie szczerą życzliwość, pogodzić się, wybaczyć żale. Przetrwał przesąd, że jeśli w wigilijny poranek pierwszym gościem w domu będzie młody chłopiec, przyniesie to szczęśliwy rok. Istnieje też zwyczaj umieszczania grosika w jednym uszku w barszczu – temu, kto na niego trafi będzie przypisywało szczęście w nadchodzącym roku. Istnieje tradycja, aby spróbować każdej z dwunastu wigilijnych potraw po to, aby nie zabrakło jej w następnym roku. Niektórzy pozostawiają w portfelu łuski karpia „na szczęście”.

Ważnym zwyczajem towarzyszącym Wigilii Bożego Narodzenia jest śpiewanie polskich kolędy. Pod choinką umieszczane są prezenty, które wedle tradycji przynosić ma dzieciątko, gwiazdka, aniołek, gwiazdor lub Mikołaj.

W nocy, najczęściej o północy, w kościołach rozpoczyna się uroczysta msza zwana Pasterką. Następny dzień (25 grudnia) jest Bożym Narodzeniem, a 26 grudnia to drugi dzień świąt obchodzony na pamiątkę św. Szczepana, pierwszego męczennika za wiarę chrześcijańską.

szopka